Prvi dan proslave jubileja OŠ Branko Radičević u Odžacima posvećen ekologiji

Osnovna škola “Branko Radičević” iz Odžaka ovih dana proslavlja 30 godina rada. Prvi dan u nizu bio je posvećen ekologiji i zaštiti životne sredine, a ujedno su ove aktivnosti realizovane i u okviru projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”.

Eko izložba organizovana u školi
Eko izložba organizovana u školi
U školi je u utorak organizovana eko izložba gde su izloženi radovi učenika, dodeljena je zahvalnica budućem prvaku Milošu Milenkoviću za značajan doprinos humanitarnoj akciji “Čepom do osmeha”, a organizovana je i radionica za učenike povodom predstojeće akcije “Sat za našu planetu”.

Otvaranju izložbe i prezentaciji projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” prisustvovali su učenici nižih razreda i mališani iz Predškolske ustanove “Poletarac” čije se prostorije nalaze u sastavu škole.

Članice školskog eko tima, nastavnica biologije Nada Jovanović i učiteljica Jasmina Karan, upoznale su prisutne sa aktivnostima koje je škola realizovala do marta 2017. godine vezano za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Gosti škole ovim povodom bili su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i Ekološkog pokreta Odžaka u saradnji sa kojim su i realizovane mnoge ekološke akcije.

Neke od aktivnosti koje su realizovane u školi su sađenje drveta paulovnija, kao i mini ruža i ukrasnog bilja, izrada predmeta od recikliranih materijala, edukacija učenika o Arhuskoj konvenciji, uramljivanje herbarijumskih biljaka, pravljenje hranilica za ptice i visećih vrtova u dvorištu škole.

Zahvalnica mladom ekologu Milošu
Zahvalnica mladom ekologu Milošu
– Sve ono što smo radili tokom prošle i ove godine mi smo prikazali ovde u školi na eko izložbi. Imali smo i goste, to su mališani iz PU “Poletarac”. Jedan od njih je naš verni član, budući predškolac mali Miloš, on redovno sakuplja čepove i pozvali smo ga da mu uručimo zahvalnicu zbog toga – kaže koordinatorka školskog eko tima Nada Jovanović.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine jedan je od osnivača programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” u kome učestvuju predškolske ustanove i škole iz pokrajine.

Jedan od ciljeva programa je podsticanje aktivnosti koje će doprineti negovanju i očuvanju čistijeg i zelenijeg ambijenta u obrazovno-vaspitnim ustanovama i lokalnim sredinama, a po završetku svakog ciklusa proglašavaju se i nagrađuju škole koje su bile najuspešnije.

– U ovogodišnjem programu učestvuju 84 škole, a rezultati će biti poznati 5. juna kada će se znati koje su ustanove bile najuspešnije. Aktivnosti su različite, a jako je važno da se uspostavi i saradnja škole sa lokalnom zajednicom. U OŠ “Branko Radičević” u Odžacima postoji jasna orijentacija da veliki deo onog što rade vezano za zaštitu životne sredine ima i humanitarni karakter, što je još dodatni poen – kaže Brankica Tabak, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Škola ugostila predstavnike Pokrajinskog sekretarijata i Ekološkog pokreta Odžaka
Škola ugostila predstavnike Pokrajinskog sekretarijata i Ekološkog pokreta Odžaka
OŠ “Branko Radičević” učestvuje i u humanitarno-ekološkoj akciji “Čepom do osmeha” i time pomaže kupovinu pomagala za decu sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevica.

U saradnji sa “Riken fondom” iz Beograda u školi je organizovano i sakupljanje limenki za reciklažu. Prihod od prodaje limenki ove godine bio je namenjen maturantima za održavanje njihove maturske večeri.

Pomenute akcije imaju za cilj ne samo da se otpad reciklira, već i da se kod dece razvija solidarnost i humanost, kao i svest o potrebi zaštite životne sredine.

Categories: